Het geheim van veilig werken als nagelstyliste: allergie voorkomen
De wereld van nagelstyling is prachtig: het draait om creativiteit, perfectie en het vergroten van zelfvertrouwen van klanten. Toch is er een belangrijk onderwerp dat steeds vaker in het nieuws komt: allergieën veroorzaakt door nagelproducten. Deze allergieën kunnen niet alleen je klanten, maar ook jou als nagelstyliste treffen. Gelukkig kun je, met de juiste kennis en technieken, veilig werken en allergieën voorkomen.
In deze blog duiken we in hoe allergieën ontstaan, waarom ze een risico vormen en hoe je ze kunt voorkomen.
Wat zijn allergieën door nagelproducten?
Allergieën ontstaan wanneer het immuunsysteem overmatig reageert op bepaalde stoffen, zoals ingrediënten in nagelproducten. Deze reacties kunnen zich manifesteren als jeuk, roodheid, zwelling en zelfs pijnlijke huiduitslag. In ernstige gevallen kan een allergie chronisch worden, waardoor werken met nagelproducten en het dragen van kunstnagels onmogelijk wordt. Sterker nog, bij een chronische allergie voor acrylaten is het niet alleen de kunstnagels die het lichaam afstoot, maar ook andere implantaten die gemaakt zijn van acrylaten, waaronder een kunstheup.
De belangrijkste boosdoeners in nagelproducten zijn:
- Acrylaten: Deze stoffen worden gebruikt in gel- en acrylnagels om ze te laten uitharden. Onjuiste verwerking of blootstelling aan deze stoffen kan leiden tot gevoeligheid hiervoor.
- Hema (2-hydroxyethylmethacrylaat) en Di-Hema: Veelgebruikte ingrediënten in gellakken en bouwgels. Overmatige blootstelling kan allergische reacties veroorzaken.
Hoe ontwikkel je een allergie?
Een allergie ontstaat meestal door herhaalde of langdurige blootstelling aan bepaalde stoffen. Dit gebeurt vaak door:
- Direct huidcontact: Als nagelproducten op de huid van jou of je klant terechtkomen, kan dit het risico op een allergische reactie verhogen. Bijvoorbeeld het in de zijwallen plaatsen van de gel of acryl. In dat geval raakt het product de huid. Maar ook het zonder handschoenen werken met deze producten.
- Onjuiste uitharding: Als de gel- of acrylproducten niet volledig uitharden, blijven er ongereageerde acrylaten achter die irritatie kunnen veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verkeerde mix ratio van de acryl en de acryl vloeistof. Wanneer er te nat gewerkt wordt, duurt het soms dagen voordat de acryl is uitgehard en kunnen de acrylaten moeiteloos doordringen in de nagelplaat. In het geval van gel krijg je hetzelfde probleem, wanneer de lamp niet meer goed werkt, dan zal de gel niet meer goed uitharden.
- Werk in een slecht geventileerde ruimte: Dampen van nagelproducten kunnen schadelijk zijn bij langdurige inademing.
- Gebrek aan beschermingsmiddelen: Het werken zonder handschoenen of mondmasker verhoogt de kans op contact met allergenen.
Hoe voorkom je allergieën?
Gelukkig zijn er tal van maatregelen die je kunt nemen om veilig en verantwoord te werken, voor jezelf en je klanten:
- Werk hygiënisch en zorgvuldig
- Voorkom huidcontact: Zorg ervoor dat producten nooit op de huid van de klant terechtkomen. Gebruik een penseel of spatel om producten precies aan te brengen. Zoals boven omschreven , dus ook niet de gel of acryl in de zijwallen laten lopen. Het motto “gel en acryl zijn gemaakt voor de nagel en niet voor de huid” komt hier van pas.
- Gebruik hoogwaardige producten: Kies voor producten van gerenommeerde merken die voldoen aan de EU-regelgeving (zoals de Cosmeticaverordening). Vermijd producten met een hoge concentratie van Hema.
- Zorg voor volledige uitharding
- Gebruik een lamp van dezelfde fabrikant als de gel- of acrylproducten. Een lamp die niet bij het product past, kan ervoor zorgen dat het materiaal niet volledig uithardt. Om de werking van je lamp te testen, kun je product aanbrengen op een tip en daar een mooie kunst nagel in meerdere lagen van maken. Hardt deze uit in de lamp zoals je gewend bent en knip de nagel daarna door de helft met een tipknipper. Nu kun je goed zien of de binnenkant is uitgehard. In het geval van acryl, gebruik de goede mix ratio van de acryl en de acryl vloeistof, waardoor de acryl nagel snel droogt.
- Volg de aanbevolen uithardingstijd nauwkeurig.
- Bescherm jezelf als nagelstyliste
- Draag nitril handschoenen: Deze bieden een effectieve barrière tegen acrylaten. Nitril handschoen bieden de meeste zekerheid, boven latex (ook voor latex kun je een allergie opbouwen) en PE (polyethyleen).
- Gebruik een mondmasker: Dit voorkomt dat je dampen en stofdeeltjes inademt.
- Werk in een goed geventileerde ruimte: Gebruik afzuiging of luchtfilters om de blootstelling aan dampen te verminderen.
- Investeer in kennis en opleiding
Volg regelmatig cursussen en blijf op de hoogte van nieuwe technieken en veiligheidsrichtlijnen. Goede technieken minimaliseren het risico op onvolledig uitharden en morsen. In de cursussen van Simply You Opleiding vind je uitgebreide theorie over veilig werken. De theorie voor de nagelstylist is het eerste vereiste om een goede nagelstylist te worden, daarna ga je de techniek hiervan toepassen in de praktijklessen. Op een verantwoordde manier werken zal allergieën voorkomen.
Communicatie met je klant
Het is belangrijk om je klanten ook bewust te maken van mogelijke allergieën. Informeer hen over:
- Het belang van een patch-test: Vooral voor nieuwe klanten kan dit helpen om reacties te voorkomen. Dit wordt in nagelstudio’s niet altijd toegepast en is ook niet altijd nodig, maar wanneer een klant bij de “intake” of het eerste gesprek aangeeft wat allergisch te reageren, zou ik zeker zo’n patchtest afnemen.
- De juiste naverzorging: Adviseer klanten om voorzichtig te zijn met hun nagels en te vermijden dat ze nagels of gelproducten afpulken.
Wat te doen bij een allergische reactie?
Als een klant of jijzelf symptomen van een allergie opmerkt:
- Stop onmiddellijk met het gebruik van het product. De allergie komt in fasen;
Fase 1; Huidirritatie is een waarschuwing, neem deze serieus. Meestal jeukt het tijdelijk op het nagelbed of het omringende weefsel, samen met roodheid en wat warmte. Als je stopt met blootstelling zal de jeuk in de meeste gevallen verdwijnen.
Fase 2; Deze fase is al wat slechter dan de 1e fase. In deze fase zullen ook blaren en open wonden ontstaan. Als je stopt met de blootstelling aan het product, zal de allergische reactie in de meeste gevallen verdwijnen.
Fase 3; Een allergie is blijvend. Mocht je toch blijven doorgaan aan de overmatige blootstelling aan het product, dan stel je de klant bloot aan het risico van permanente allergie voor het product.
- Raadpleeg een dermatoloog om de oorzaak vast te stellen en verdere schade te voorkomen.
- Evalueer je werkmethodes en producten om te achterhalen wat mogelijk de oorzaak was.
Conclusie
Nagelstyling is een prachtig vak dat veel voldoening geeft, maar het vraagt ook om verantwoordelijk werken. Door zorgvuldig om te gaan met producten, jezelf te beschermen en klanten goed te informeren, kun je allergieën voorkomen en jarenlang genieten van je werk. Veiligheid en professionaliteit gaan hand in hand – voor jezelf en voor je klanten.
Met de juiste technieken en voorzorgsmaatregelen hoef je je geen zorgen te maken over allergieën. Blijf leren, blijf groeien en blijf veilig werken!
Heb je vragen of wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op; info@simply-you.nl